ACU, Eerst een Kraakpand, nu een Cultureel centrum. – ACU, Voorstraat 71, Utrecht – Kraakbeweging

red rat

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland - Utrecht

Jaartal / periode

1976-heden

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

ACU - Voorstraat 71 - Utrecht - Politiek-Cultuur Centrum.

De ACU is een begrip in Utrecht-Centrum. Een ontmoetingsplek voor het alternatieve publiek in (studenten-)stad Utrecht.

Een bar, concertruimte, etc. en weer eens wat anders dan de gelikte commerciële uitgaansgelegenheden in Utrecht. De ACU wordt al jaren gerund door een legertje enthousiaste vrijwilligers, hetgeen tekenend is voor de sfeer en betrokkenheid bij de (internationale-) bezoekers van de ACU als sociaal politiek cultureel centrum. ( www.acu.nl )

Waar ooit de binnentuin van de Janskerk was, kwam rond 1929 een garagebedrijf te staan. En tot 1967 was hier de AUTO CENTRALE UTRECHT (ACU) gevestigd in de diverse panden en het grote binnenterrein aan de Voorstraat in Utrecht-Centrum. Na 1967 was het garagebedrijf gestopt en stonden de monumentale panden leeg en te verpauperen. Hetgeen ook vragen opriep bij het linkse deel van de Utrechtse politiek. maar het bleef nog jaren leeg staan.

In 1976 werd het complex gekraakt en door de krakers geschikt gemaakt voor bewoning. In de enorme garage begon men allerlei kleine bedrijfjes zoals een fietsenmaker, filmhuis, etc.

In de 70-er en 80-er jaren was er een enorm woningtekort maar werd er tegelijkertijd door beleggers met panden gespeculeerd. Leegstaande panden die "rustig" stonden te wachten om doorverkocht te worden terwijl de jeugd woonruimte zocht. In de grote (studenten-) steden nam het kraken een vlucht en ontstonden er kraakbewegingen die zich telkens beter organiseerde om langere tijd leegstaande panden te kraken. Dit was onderdeel van het stadse leven voor studentensteden zoals bijv. Amsterdam, Groningen, Nijmegen en zo ook in Utrecht. In Utrecht waren er, net als in de andere grote steden, meerdere bekende kraakpanden zoals de ACU of bijvoorbeeld de UBICA panden achter het stadhuis.

Vanaf 1983 was het goedlopende Krakerscafe in de ACU een ontmoetingsplaats en kenniscentrum voor de kraakbeweging in Utrecht. Enkele jaren daarna begon men met de concertzaal met optredens van allerlei nationale- en internationale bands. (o.a. PUNK en alternatieve muziek).

Vandaag de dag is het ACU vastgoed van een stichting die de ACU, de ACU historie en het alternatieve, internationale publiek een warm hart toedraagt en dus niet meer gekraakt. Naast de concertzaal voor zo'n 140 personen is er een ruime bar, die volledig zonder subsidie door vrijwilligers worden gerund. Lees meer op www.acu.nl

In de foto's zie je enkele originele affiche voor concerten in de ACU en handleidingen.

RED RAT : bovenaan staat de foto van een ACU-affiche met een bekend cartoonfiguur REDRAT of RED RAT uit de kraakbeweging. De Red Rat, de activistische rat die samen met andere ratten en muizen (linkse rakkers) in opstand kwam tegen kapitalisten (de varkens). Getekend door Johannes van de Weert. Hiervan zijn ook meerdere stripalbums, de avonturen van Red Rat, uitgebracht. Deze staan elders op deze website.