Affiche en folder Kraakbeweging – Kraakpand UBICA, Ganzenmarkt 24-26 Utrecht.

affiche ubica kraakpand utrecht

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1989-2013

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

In het centrum van Utrecht direct achter het oude stadhuis liggen de twee UBICA panden.

Op de ganzenmarkt stonden al voor de 14e eeuw panden. Vanaf 1931 zat de beddenwinkel UBICA in deze twee panden op de Ganzenmarkt 24-26.

In 1989 was er een grote brand in de panden en nadien stonden de restanten te verpauperen. Ongetwijfeld was dit een doorn in het oog van het stadsbestuur van Utrecht die hier dagelijks tegenaan mochten kijken.

De twee UBICA panden werden in 1989 gekraakt en de krakers maakten het met eigen middelen weer bewoonbaar voor zo’n 10 a 15 bewoners.

Uiteindelijk zijn de twee historische UBICA panden 21 jaar gekraakt geweest. Na een rechtszaak en onder flink verzet werden ze op 24 Mei 2013 ontruimd door de Mobiele eenheid.

Tijdens de ontruiming werden tien krakers gearresteerd en er negen gevangen gezet. Deze affiche op A-4 (en tevens folder) met de tekst SOLIDARITEIT MET DE UBICA GEVANGENEN pleit voor vrijlating van deze opgesloten krakers. Binnenin staat meer achtergrondinformatie. De negen opgepakte krakers kregen elk 4 tot 6 weken gevangenisstraf en een forse geldboete.

Vandaag de dag zitten er in de UBICA panden een hotel en horeca waaronder cafe UBICA. ( www.ubicautrecht.nl ).Tekst op de affiche : Solidariteit met de UBICA gevangenen ( Kraakbeweging Utrecht ).