Affiche Kraakbeweging tegen Ontruiming kraakpand Wyers te Amsterdam op 14 Februari 1984

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1984

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Twee affiches van het kraakcomplex Wyers aan de Nieuwezijds Voorburgwal 1-21 in Amsterdam uit de tachtiger jaren.

De rood/zwart/witte affiche is een origineel geschilderd exemplaar compleet met plakbandresten. Het is afkomstig van een kunstenares uit Amsterdam die ooit zelf in de Amsterdamse kraakbeweging zat. De drie kruizen van het stadwapen van Amsterdam zijn vervangen door een hamer & kwast (atelier), een mes & vork (restaurant) en een drankfles met trompet voor de concertzaal.

In het Wyers complex, het grootste kraakpand van Amsterdam, woonden in 1984 ongeveer 150 krakers. Daar waren inderdaad de hierboven getoonde faciliteiten waaronder een winkel, restaurant, galerie, coffeeshop en een concertzaal. Het was zo'n 100 meter lang en besloeg 16.000m2.

Voordat het gekraakt werd zat in dit enorme pand de groothandel in woningtextiel Wyers. Nadat Wyers was vertrokken en bouwplannen vastliepen kwam het WYERS-complex leeg te staan totdat het op 3 oktober 1981 werd gekraakt.

De tweede zwart-witte poster van de kraakbeweging is tegen de ontruiming van het kraakpand Wyers in 1984. Het roept op met z'n allen "massaal als mieren" intrek te nemen in Wyers. Uiteindelijk werd het op 14 februari 1984 toch ontruimd.

Na sloop van het Wyers complex in 1984 werd er het Holiday Inn Hotel gebouwd.

De zwart-wit affiche en foto's zijn afkomstig van een kraakster die in een ander Amsterdams kraakpand woonde en vaak in het kraakcafé van Wyers kwam. (Waarvoor dank)

Teksten op affiche : Ontruiming? Kom na de oproep snel naar Wyers. Neem je slaapzak, en muziekinstrumenten mee. Steun en massaal geweldloos verzet. Wyers, een zaak van heel Amsterdam. Kom ook!!!!! Wyers.

Wil je meer weten over de historie van dit pand? Lees dan : De twee werelden van Wyers' door Carolus van Doornen in Ons Amsterdam van februari 2006. (ff googlen)

Heb jij nog spullen of foto's van het leven binnen het WYERS pand in de kraakperiode, neem dan ff contact op. ( info@kosmosia.nl ) Dan kunnen wij die wij hier toevoegen. Thnx!