Affiches van de Kraakbeweging – Krakers affiche – Rellen Amsterdam April 1980

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1975-2000

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Af en toe kan ik een historisch exemplaar kopen.

De posters of affiches, veelal op A-3, van de kraakbeweging in Nederland. Deze beweging zette (en zet) zich in tegen woningnood en speculatie met vastgoed.

Ze hebben een geheel eigen stijl en vormgeving. Van eenvoudig knipwerk tot het ontwerp van een eigen ME-er, compleet met schild en knuppel. Bij sommige affiches zit de lijm nog op de achterkant. Bij een ander zitten er twee perforatiegaatjes in, omdat hij bewaard was in een ordner.

Omdat ze een kleine oplage hadden en aangeplakt werden zijn er niet veel meer van. Ook in geschiedenisboeken kom je er niet veel tegen.

Teksten op de affiches :

1. Pas op Zeer wild!

2. De stad bloedt. Door verkrotting ten dode opgeschreven. Zoals zovele gebouwen, zullen ook honderden kraakpanden het slachtoffer worden van het leegstandsmonster. Speculanten en bestuurders zijn de schuldigen van dit onrecht. Zo groeit het verzet tegen de leegstandswet. (Kraakbeweging Groningen)

3. Kraakspreekuur. Iedere woensdagmiddag van 4 t/m 6 uur. Met info over kraken, tijdelijke verhuur, leegstand, juridiese zaken (ipv juridische) en hulp. Meld leegstand. Grote kruisstraat 4. (Kraakbeweging Groningen)

4. Kraakspreekuur, Iedere woensdagmiddag van 4 t/m 6 uur. Meld leegstand. Grote kruisstraat 4. (Kraakbeweging Groningen)

5. Eerst komt het wonen dan de moraal 31mei,1 juni in Paradiso (Kraakbeweging Amsterdam)

6. ABN AMRO houdt geen rekening met u ! ABNAMRO medeplichtig aan speculatie, leegstand, illegale sloop, verkrotting en stadsvernieuwing. Geen parkeergarage, hotel, winkelcentrum en kantoren in de Amsterdamse binnenstad ! Houdt u uw rekening bij ABN AMRO ?

7. Wyers, Ontruiming? (kraakbeweging Amsterdam) -zie aparte pagina over kraakpand Wyers. (Amsterdamse kraakbeweging)

8. Stop ontruiming Gelderse Kade 86-88 blijft. (Kraakbeweging Amsterdam)

9. 't is zover. Ondanks alle pogingen van bewoners/sters, buurt en linkere ( mooie woordspeling) partijen om ASCH EN VAN WYCKSKADE 15A/15A BIS voor bewoning te behouden wordt het huis alsnog teruggespeeld in handen van spekulant Ponssen en zijn nep b.v. Rechter Schuman opent de jacht op krakers. Rechter Schuman dagvaardt bezoekers van een kraakpand. Wie bewoners zijn weet hij niet. Hij haalt een truuk uit. Door deze bezoekers te veroordelen zet hij een hele woongroep op straat 15 november moet het huus ( huis ) om 10 uur 's ochtends ontruimt zijn. Deze uitspraak is in strijd met de wet. Wij gaan in hoger beroep want dit opent de weg naar totale rechtsonzekerheid voor krakers. Weer eens vrij spel aan gore speculanten. Wij eisen GEEN ONTRUIMING van de ASCH EN VAN WIJKSKADE 15/15a Bis tot na het hoger beroep. Krakerskollektief Kraak de spekulatie. (Kraakbeweging Utrecht ? )

10. TE KRAAK - De Krakelaar. Woningnood. Ik ben onbewoond. #kraakdecrisis. Kraak mij. www.woningstrijd.org

11. Een affiche van het grote kraakpand De Grote Wetering in Amsterdam. Hoe zou jij dat nu aanpakken? Op 2 december 1980 werd het pand Grote Wetering aan de Weteringschans ontruimd.

12. Een protestaffiche uit Utrecht uit 2020. "Gevonden" langs de Oude gracht in Utrecht.

13. Speculatie is bloedgeld. Spuistraat 199 wijkt niet. (Amsterdam)

14. Nolympic City Amsterdam. Protestposter van de kraakbeweging tegen een evt. kandidatuur voor Olympische spelen.

15. Geen woning, geen Koning. Een affiche in rood-wit aangeplakt in de strosteeg, bij de oude gracht, in het centrum van Utrecht tijdens Koningsdag 2023!