Afghaanse war rug – Afghanistan – Afghaanse oorlog 1979-2020

Afghaans kleed met russische wapens

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Afghanistan

Jaartal / periode

1979-1989

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Een WAR RUG of Oorlog karpet. Afghanistan is beroemd om zijn prachtige tapijten, maar deze variant zie je weinig in Europa.

Een bijzonder Afghaans karpet ( of kleed) met oorlogsvoertuigen als motief . De afmetingen van de 1e is 70cm x 100cm. Het werd voor het eerst gemaakt aan het eind van de 20ste eeuw en vandaag de dag, met al die oorlog in Afghanistan, nog steeds. Een souvenir voor de militairen die weer naar huis gaan.

Deze karpetten zijn te koop in CHICKENSTREET, op de bazaar in KABUL, AFGHANISTAN als een "souvenir" van de Afghaanse oorlog.

CHICKENSTREET IN KABUL was in de 60- en 70-er jaren al een begrip onder de hippies om daar souvenirs te kopen. Op dit WAR RUG zie je voorbeelden van allerlei Russische wapens zoals de AK-47, handgranaten, gepantserde voertuigen, tanks en helikopters. Een aardig detail is dat een letter in het woord Afghanistan is omgedraaid. Inmiddels zijn er karpetten met militaire uitrusting van andere landen.

De Afghaanse Oorlog (Афганская война) begon in december 1979 met de Russische invasie van Afghanistan. De oorlog was tussen de Sovjet-Unie en de islamitische verzetsstrijders genaamd Moedjahedien. Als onderdeel van de koude oorlog hielpen de Amerikanen de Afghaanse verzetsstrijders met wapens zoals o.a. de Stinger raketten tegen de gepantserde Russische gevechtshelikopters.

Afghanistan is een land wat vele bezetters heeft gekend, o.a. de Engelsen, maar nimmer heeft een bezetter echt grip op het ruige land met vele stammen gekregen.

De Afghaanse oorlog eindigde op 15 februari 1989 met de terugtrekking van alle Russische militairen uit Afghanistan. Helaas kwam er daarna geen vrede en rolde de Afghaanse bevolking in een volgende oorlog namelijk "de Afghaanse Burgeroorlog". Gevolgd door de oorlog tussen de Taliban en de westerse mogendheden door de aanslag op 11 September 2001 op o.a. de Twin Towers in New York.

Onder het blauwe karpet een rood/beige exemplaar met een grote AK-47 en teksten vol taalfouten.

De volgende vier war-rugs zijn gekocht in Manama in Bahrein in 2022. Gewoon in een winkelstraat bij twee tapijtwinkels. Twee met de afbeeldingen van Afghanistan en allerlei militaria, een met de Twin Towers plus de datum 11 september 2001 en de laatste met allerlei drones.

De laatste, ook met een AK-47 is in de jaren 80 gekocht in Pakistan. Een Nederlander genaamd David ging vanaf Bangkok, met een tussenlanding in Pakistan, onderweg naar Nederland. Eenmaal in Pakistan mocht het vliegtuig niet doorvliegen want er was net een machtsovername gaande en alle vliegtuigen mochten niet meer vertrekken. Hij moest ff blijven en besloot op pad te gaan en kocht twee grote en 1 klein tapijt (deze). In Juni 2022 is hij verkocht op een markt waar ik hem van de Nederlander David kocht.

Meer lezen over Afghan War Rugs in het boek : War Rugs, The nightmare of modernism door Enrico Mascelloni (Skira Editore, 1e editie), ISBN: 978-88613086664. De laatste foto is van het schaarse Italiaanse boek over war rugs : Afghanistan, Tappeti di guerra, Tappeti del mondo. A cura di Enrico Mascelloni e Sergio Poggianella uit November 2001.