Antieke KWATTA biscuits winkelstandaard – zeldzaam – 1920-1930 – Cacao uit Suriname

kwatta biscuits winkelrek

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Land

Nederland

Jaartal / periode

1920-1930

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Houten winkelrek of winkelstandaard voor KWATTA biscuit (zeldzaam) - N.V. Stoom Chocolade- & Cacao fabriek in Breda, Holland.

Dit kom je zelden tegen. Een origineel houten rek voor in een winkel. Hierop werden de blikken met de voorraad biscuits geplaatst. Deze stonden schuin zodat de klant goed kon zien wat er in zat. De inschatting is dat dit rek uit de twintiger- of dertiger jaren is. Op de foto's zie je winkels met een soortgelijke opstelling van koekblikken zoals hier heeft gestaan.

Vandaag de dag wordt hij gebruikt om kleine boeken in te zetten. (zie foto)

In 1883 werd in Breda het bedrijf KWATTA opgericht door P.de Bondt & Gustaaf van Emden. KWATTA was vernoemd naar de cacaoplantage van Van Emden in Suriname.

Later wordt KWATTA doorverkocht aan de gebroeders Stokvis en rond 1907 breekt de crisis uit maar overleeft KWATTA dankzij hun verpakte reep met een soldaatje erop. Deze worden de Manoeuvre reep genoemd. Vijf lege verpakkingen geven recht op een gratis reep en dat bleek een commercieel succes.

Zelfs het Nederlandse leger is afnemer en de repen zijn te koop in de kantines van de kazernes. Het gaat goed en het bedrijf had eind jaren dertig zo’n 700 mensen in dienst.

Na de oorlog is alles veranderd. Chocoladerepen worden meer en meer vervangen door candybars en ook in de keten vanaf cacaoboon plantage t/m de winkel gaat de boel op de kop. Er volgen meerdere overnames en vandaag de dag is KWATTA onderdeel van Heinz en verkoopt chocopasta, hagelslag en cacaopoeder in België.

Hoogte 86cm, breedte 57cm en 15cm diep. Op beide kanten staat KWATTA BISCUITS.

Daaronder een groot origineel kartonnen wandbord met daarop de verschillende KWATTA grondstoffen, het KWATTA logo en de beroemde manouvre repen van chocola. Rechts daarvan nog uitleg en statistieken.