Arbeider en Boerin (1937) – Kunstenaar Vera Mukhina – Moskou – USSR – CCCP- Wereldtentoonstelling Parijs

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Rusland - CCCP - USSR

Jaartal / periode

1937-1990

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Wereldtentoonstelling Parijs 1937 - De arbeider en de boerin (Worker and Kolkhoz woman) - Vera Mukhina (1889-1953) - CCCP - USSR

Het gigantische roestvrijstalen beeld van de arbeider en de boerin in Moskou is een icoon dat elke Rus kent. Samen symboliseren ze de vooruitgang in het communistische Rusland. Met de hamer en de sikkel in hun handen, de symbolen van de Sovjet Unie, stralen ze kracht en vastberadenheid uit.

Dit 25 meter hoge beeld is gemaakt door de Russische beeldhouwer Vera Mukhina, die in haar atelier poseerde met een schaalmodel van het beeld (zie foto). Het beeld stond oorspronkelijk bij het Russische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. De Franse pers prees het beeld als de beste sculptuur van de 20e eeuw en zelfs Pablo Picasso was onder de indruk. Hij beschreef hoe de Sovjet giganten prachtig afstaken tegen de lila Parijse lucht.

In 1939 keerde het beeld terug naar Moskou en kreeg het een definitieve plaats in de hoofdstad. Vandaag de dag is het nog steeds een van de top 10 monumenten om te bezoeken in Moskou. Het beeld is ook te zien op postzegels, in boeken en zelfs als het logo van een Russische filmmaatschappij. De arbeider en de boerin zijn ook te vinden in brochures en propaganda boeken, zoals het boek "UdSSR voor de wereldtentoonstelling EXPO58 in Brussel" uit 1958.

In onze collectie hebben we een gelakte wandplaat met een aluminium zijaanzicht van het beeld. Op de achterkant staat een Russische tekst en het jaartal 1973. Dit is vermoedelijk het jaar waarin de voormalige eigenaar de wandplaat heeft gekocht.

Op de cover en twee dubbele pagina's van het Engelse boek "Vera Mukhina, a sculptor's thoughts" is het beeld ook afgebeeld. Dit boek is de Engelse vertaling van het Russische boek "De gedachten van Vera Mukhina, Beeldhouwer", uitgegeven in 1952 door het Foreign Languages Publishing House in Moskou.

Daaronder het Russisch/Engelse boek dat werd uitgegeven in 1987 ter ere van het 50 jarig bestaan van het beeld. Het boek heet: The Sculpture and Time, the worker and the farmer. Vera Mukhina's sculpture for the Soviet Pavilion at the Paris 1937 exhibition. Text by Olga Kostina, 41 photographs by Richard Napier. Ernaast staat een tekening van het terrein met naast de rivier de plek van dit schitterende beeld.