Arbeider en Boerin (1937) – Kunstenaar Vera Mukhina – Moskou – USSR – CCCP- Wereldtentoonstelling Parijs

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Rusland – CCCP – USSR

Jaartal / periode

1937-1990

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto’s
Foto's

Omschrijving

Wereldtentoonstelling Parijs 1937 – De arbeider en de boerin (Worker and Kolkhoz woman) – Vera Mukhina (1889-1953) – CCCP – USSR.

Een beeld wat elke rus kent. Het gigantische roestvrijstalen beeld van de arbeider (de werkende klasse) en de boerin (collectieve landbouw) in Moskou.

Samen staan ze voor de vooruitgang in het communistische Rusland. Met de hamer en de sikkel in de hand, de symbolen voor de Sovjet Unie, gaan ze voorwaarts.

Het 25 meter hoge beeld is gemaakt door de Russische beeldhouwer Vera Mukhina (zie de foto van Vera in haar atelier met een schaalmodel). Het beeld stond bij het Russische paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. De Franse pers beschreef het beeld als beste sculptuur van de 20ste eeuw en zelfs Pablo Picasso schreef : hoe mooi de Sovjet giganten afstaken tegen de lila Parijse lucht.

In 1939 kwam het beeld terug naar Moskou en kreeg een definitieve plaats in de hoofdstad. Ook vandaag de dag is het een van de top 10 monumenten om te bezoeken in Moskou.

Je ziet het beeld terug op postzegels, boeken en zelfs als het logo van een Russische filmmaatschappij. Ook in de brochure en in een propaganda boek genaamd UdSSR voor de wereldtentoonstelling EXPO58 in Brusse l(1958) kwamen de arbeider en de boerin terug.

In onze collectie zit een gelakte wandplaat met een aluminium zijaanzicht van het beeld. Achterop staat een Russische tekst en 1973. Het jaar waarin de voormalige eigenaar het wandbord waarschijnlijk gekocht heeft.

Onderaan de cover en twee dubbele pagina’s van het Engelse boek genaamd Vera Mukhina, a sculptor’s thoughts. Deze is uit het Russische boek “De gedachten van Vera Mukhina, Beeldhouwer”. Deze Engelse versie is in 1952 uitgegeven door het Foreign Languages Publishing House – Moscow.