Beleg van Kasteel Vredenburg in Utrecht in 1576 – Tachtig jarige oorlog.

Beleg van kasteel Vredenburg Utrecht 1576-1577

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland - Utrecht

Jaartal / periode

1576-1577

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Vanaf 1529 werd het kasteel Vredenburg gebouwd. Utrecht was altijd een Spaansgezinde stad geweest maar gaandeweg de tijd veranderde dat.

Na sluiting van de Pacificatie van Gent weigerden de Spanjaarden uit Utrecht te vertrekken. De Spanjaarden op het kasteel maakten in december 1576 vanuit het kasteel een uitval op de stad waarbij ze ook huizen in brand staken. 's Nachts schoten de Spanjaarden vanuit kasteel Vredenburg op de daaromheen liggende stad en maakten slachtoffers onder de burgerbevolking.

De burgers wisten met hulp van Duitse soldaten deze Spanjaarden terug te jagen naar het kasteel en men begon geschut te plaatsen op torens van omliggende kerken en op de stadskasteel Oudaen en stadskasteel Fresenburch. Bovendien bouwden men schansen die hoger waren dan de kasteelmuren waardoor men ook binnen de kasteelmuren kon vuren.

Het beleg was hiermee gestart en werd daarna door verhoging van de lokale belasting gefinancierd. Het kasteel werd onder vuur genomen en de druk op de aanwezige Spanjaarden (met vrouw en kinderen) nam toe. Uiteindelijk werd er in februari 1577 een akkoord gesloten en vertrokken de Spaanse soldaten met stille trom uit het kasteel.

De burgers namen het kasteel in. Men moest nu alleen nog van de Duitse soldaten af die pas wilden vertrekken als ze betaald waren voor hun diensten. Maar ook na betaling ging men niet weg en na een korte gijzeling van enkele Duitse leidinggevenden loste dit probleem zich na overleg op.

De burgers wilden voorkomen dat het kasteel weer door andere troepen ingenomen zou worden en begonnen direct met de sloop van het kasteel hetgeen tot ongeveer 1581 (dus ong. 4 jaar) duurde.

Op de afbeelding zie je in het hart het kasteel, rechts ervan huizen die in de brand staan, links ervan de Spaanse troepen die buiten het kasteel vochten met de burgers en Duitse troepen.

Deze druk is gemaakt rond 1860 door Frans Hoogenberg.