Bevrijdingsfeesten 1944-1945

Bevrijdings hoedje

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1944

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Met de bevrijding in 1944 (het zuiden) en in 1945 de rest van Nederland waren overal bevrijdingsintochten en bevrijdingsfeesten. Overal verschenen er Oranje hoedjes, sjaals, speldjes, lintjes, etc. Ook items met de rood-wit-blauwe vlag en de Nederlandse leeuw waren populair.

Toen de oorlog echt voorbij was waren er nog veel geallieerde militairen in het land dus ook daarvoor werden allerlei souvenirs gemaakt, (bevrijdings-)feestjes georganiseerd en is er menig romance ontstaan.

Hier een verzameling objecten met het bevrijdingsfeest als thema.

1. Hoedje van papier :

Na hevige gevechten is Den Bosch in Oktober 44 bevrijd van de Duitse bezetters. Dit hoedje is gedragen tijdens de bevrijdingsfeesten in Den Bosch in 1944

Het is huisvlijt omdat materiaal schaars was : oranje geschilderd papier, randen van restanten van zegels, een lint en twee luciferstokjes. Niet van grote financiële waarde maar historisch gezien wel om blij van te worden.

2. Speldjes met vlag en oranje zal overwinnen en een oranje bol.

Deze 2 speldjes kwamen tevoorschijn uit oude winkelvoorraad toen tientallen jaren na de oorlog een winkel werd gesloten en de voorraad werd uitverkocht.

De overige speldjes, strikjes, lintjes, e.d. werden geschonken aan de privécollectie.

Er is ook een prachtig boek vol met foto's over allerlei objecten van de bevrijding van een kleine uitgeverij : Bevrijding verzameld. (slechts € 19,95) bij KOCHXBOS PUBLISHERS, Eerste Anjelier dwarsstraat 36, 1015 NR Amsterdam.