David de Levita – Een bijzonder beeld met een bijzonder verhaal – ( 1926-2019 )

beeld David de Levita (1926-2019)

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland - Amsterdam

Jaartal / periode

1926 - 2019

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

David de Levita - Kunstwerk in metaal (David Joul de Levita)

Enkele jaren geleden stonden er twee dames op de vlooienmarkt bij de IJ-Hallen in Amsterdam. Op de marktkraam stond dit beeld.

Op een of andere manier trok ( of trof ) het mij. Het was niet echt mooi van vorm, maar ook weer wel. Gemaakt van allerlei metalen onderdelen. Bijzonder. Ik zag er een soort Haan in op een poot en raakte aan de praat.

Ze vertelden dat ze die dag de laatste paar items uit een gesloten galerie aan het verkopen waren. Het beeld was van David de Levita. Meer wisten ze niet en ze hadden onder de tafel nog een verwrongen en geknipt stuk metaal met een meter erin. Ik kocht beiden op gevoel.

Thuis gekomen kon ik online weinig vinden, behalve 1 foto in het Judaica bulletin (jaargang 24, nummer 2) van een gelast kunstwerk (ijzersculptuur Sam en Moos) met de naam van David de Levita eronder. Dat was het. De "haan" kreeg een mooi plekje en verhuisde telkens door mijn kamer heen als ik de boel opnieuw rangschikte maar kreeg altijd weer een plek.

In 2020 ben ik online opnieuw gaan zoeken op de naam David de Levita en kwam een krantenartikel van het Parool tegen uit 2019. David de Levita bleek in 2019 te zijn overleden. De kop was : David de Levita (1926-2019): voor het geluk geboren, later kwam het schuldgevoel. Hieronder de samenvatting van het artikel.

David was een Joodse jongen die in de oorlog in Amsterdam woonde. Bij toeval bleef hij op 26 mei 1943 bij een vriendje logeren. David de Levita ging die avond afscheid nemen van zijn vriend, die met z’n familie ging onderduiken. Het bezoek liep uit en vanwege de avondklok bleef David bij die vriend op de Weesperzijde slapen. Als hij die avond naar zijn ouderlijke huis op de Sarphatistraat was gegaan was hij ook opgepakt bij de Duitse razzia. Net als z’n familie, die de oorlog niet overleefde. David De Levita vluchtte per zeilboot naar Friesland en overleefde uiteindelijk de oorlog. ( https://www.parool.nl/nieuws/david-de-levita-1926-2019-voor-het-geluk-geboren-later-kwam-het-schuldgevoel~b4a7b6eb/ )

David is kinderpsychiater geworden die zich het lot van getraumatiseerde kinderen erg aantrok. Naast kinderpsychiater was David ook muzikant en kunstenaar. "Van schrootafval maakte hij met een lasapparaat een geheel".

David Joel (Dabbi) de Levita ( 15 Aug. 1926 - 7 Juni 2019 )

In juli 2021 kwam ik bij toeval een boek van David de Levita tegen, die ik meteen heb gekocht. David de Levita schreef het boek getiteld: Mevrouw, is dat uw zoon? Herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Uitgegeven in 2013 door Trophonios Publishing. www.trophonios.nl - ISBN: 978-94-91728-02-0.