De gevaarlijke bruine beer als huishoudhulp (Ursus arctos) – Dancing bear

bruine beer met ring door neus

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1920-1930

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

De spanning om iets gevaarlijks van dichtbij te zien maar toch "onder controle" lijkt, is van alle tijden.

Toen formule-1, straat racen, bungee jumpen, etc. nog niet bestond was er bijvoorbeeld het circus. Vol met exotische wilde dieren zoals tijgers die door een hoepel konden springen en "lelijk" deden tegen de dompteur. Leeuwen die gromden en een rondje renden. Olifanten die pootjes gaven waarvan je ook wist dat als die olifant het publiek in zou lopen...

Of gewoon op straat ; een dansende beer aan een ketting die samen met zijn "trainer" rondreisde en zo geld verdienden. Met enige regelmaat ging het ook wel mis en nam de beer wraak.

Ter illustratie een foto van oud zilverwerk en een prent van de dansende beer. Onderaan een foto uit de in de vijftiger jaren met een beer met oppasser voor een betonflat in Oost Europa .

Al honderden jaren gebruikte de mens de bruine beer als volksvermaak. Als schattig jong beertje gevangen en getraind. Maar daarna opgegroeid tot een bijna 3 meter hoog en 600 kilo zware beer.

Gelukkig is dit vreemde vermaak een uitstervend ras. De TV, Netflix en de game industrie biedt genoeg gevaarlijk vermaak dat je veilig vanaf de bank kunt ervaren.

Deze 28cm hoge houten bruine beer bewaakt zijn twee art deco borstels. Grote nagels aan de klauwen en een grote ring door zijn neus.

Ooit hing hij aan de wand. Nu krijgt hij waarschijnlijk een nieuw plekje als conversation piece op een tafel of als uniek item in een open kast.Formaat : ong. 28cm hoog, 9cm breed en12cm diep. De punt van zijn rechtervoet mist deels, maar niet storend doordat de borstel erboven zit.(zie laatste foto.)