Hardhouten doosje – Diyatalawa kamp – Camp – Ceylon – krijgsgevangene uit de Boerenoorlog in 1902

Doosje van een krijgsgevangene uit de Boerenoorlog in 1902

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Zuid Afrika – Ceylon (Sri Lanka)

Jaartal / periode

1902

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto’s
  • Video
Foto’s
Video
0:00
0:00

Omschrijving

Zo’n dertig jaar geleden zag ik dit hardhouten doosje op de vlooienmarkt staan. De tekst “ Diyatalawa kamp 1902 “ fascineerde mij en ik kocht het. Indertijd geprobeerd uit te vinden waar het van was, maar in het pre-google tijdperk was dat niet gelukt.

Het blijkt nu dat het Diyatalawa kamp (Diyatalawa camp), een kamp voor krijgsgevangenen was, dat in 1900 door de Britten is opgericht op Ceylon (tegenwoordig Sri Lanka).

Het doel was de “Boeren” die krijgsgevangen waren gemaakt bij de 2e Boeren oorlog in Zuid Afrika hier op te sluiten. Meer dan 5100 Boerenkrijgsgevangenen (POW-Prisoner Of War) werden tijdens de Anglo-Boer-oorlog naar een van de kampen op Ceylon gestuurd gestuurd. De grootste was de Diyatalawa camp, op zo’n 300 km ten oosten van de hoofdstad Colombo.

De 2e Boerenoorlog (1899-1902) was een oorlog tussen de Nederlandstalige Boeren van de Zuid Afrikaanse Republiek / Oranje vrijstaat tegen het Britse Rijk.

Het uitgesneden schild dat bovenop het doosje staat is het wapen van Transvaal in Zuid Afrika. Het lint onder het wapen is nooit afgemaakt. Daar hoort “ Eendragt maakt magt “ te staan. Opvallend is ook dat er in het Nederlands-Zuid Afrikaans “kamp” staat en niet het Engelse “camp”.

Als dit doosje kon praten…