Een vaasje of een Japanse handgranaat ???

Japanse Handgranaat type 4

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Land

Japan

Jaartal / periode

1940-1945

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Tegen het eind van de 2e wereld oorlog was er een tekort aan metaal in Japan. Men ging toen op zoek naar minder schaarse materialen om o.a. handgranaten mee te maken.

Zo ontstond de Japanse handgranaat type-4 van porselein of aardewerk. Ong. 8cm in doorsnee en zo'n 300gram zwaar.

Diverse Japanse producenten van servies, kommen en vazen moesten ineens deze ronde "buitenschillen" gaan maken. Deze werden aangeleverd aan de Asano Carlit fabriek in Kawagoe (Japan) om te worden voorzien van springstof en ontstekers. Daarna werden ze geleverd aan het Japanse leger.

Na de oorlog dumpte de Asano Carlit fabriek in Kawagoe vele duizenden porseleinen en aardewerken handgranaten (leeg !) in een beek op het fabrieksterrein. Inmiddels is de fabriek verdwenen en de beek vrij toegankelijk. Tot op de dag van vandaag liggen daar duizenden kapotte- maar soms ook hele "bollen" in de beek. Als je meer wilt lezen en foto's wil zien van de beek kan je kijken op https://cfileonline.org/technology-shards-of-ceramic-grenades-in-japan/. (deze bollen zijn dus volledig ongevaarlijk en leeg)

Deze bol heb ik gekocht van een Belgische verzamelaar met Japanse familie. Hij heeft er enkele tientallen zelf uit de beek gehaald en meegenomen naar Belgie. Weer een historisch object met een interessant verhaal.