Ets van het dagelijks leven in de tweede wereldoorlog – 4 stuks – origineel & gesigneerd

Centrale keuken in oorlog

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1944-1945

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Vier originele etsen die een beeld geven van het dagelijks leven in de tweede wereldoorlog. De grauwheid wordt onderstreept door de krassige lijnen en contouren.

Gesigneerd door de kunstenaar Anton Erkelens die in de oorlog ook in Amsterdam verbleef. Op dik geschept papier.

1e ets : drie vrouwen en vier mannen luisteren illegaal naar de radio. Ze staan in een schuur. Op de radio brandt er een olielamp. Links onderin staat : "Najaar 1944 Eilandluisteraars". Een verwijzing dat Nederlanders stiekem naar Radio London luisterden.

2e ets : Centr.keuken staat er op het bord boven de ingang. Een grote groep mensen gaan eten halen bij de Centrale keuken, de gaarkeuken, van de voedselvoorziening in de hongerwinter van 1944.

3e ets : Nov. 1944 (hongerwinter) staat in de rechterhoek. Drie mensen op chique stoelen in een verduisterde en koude woonruimte. Het is een statige eetkamer met een grote kast met daarop vazen. Aan het plafond een grote hanglamp. Iedereen heeft een lange dikke jas aan. Op tafel alleen een kaars zodat je een boek of de krant kon gaan lezen.

4e ets : "Geen gas, eind 1944" Een allesbrander voor de schoorsteen. Een bank of bed met kussens vlakbij. En aan het plafond...de was aan de lijn om te drogen om de enige warme plek in huis.

De etsen zijn ong. 15cm x 12,5cm op zwaar papier van ong. 25cm x 34cm. Anton Erkelens (Alphen aan de Rijn 22/04/1888 - Amsterdam 09/06/1956)