Gemaakt in krijgsgevangenschap 1945 – Koninkrijk Hongarije (1926-1946)

schild hadi fogsagbol

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Hongarije

Jaartal / periode

1940-1945

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

In de 80-er jaren raakte ik op Koninginnedag in Utrecht in gesprek met een man van rond de veertig. Ik had verteld dat ik interesse had in de geschiedenis van 40-45 en hij vertelde zijn verhaal.

Hij had een Hongaarse achtergrond en een van zijn familieleden had, als Hongaarse militair, in de 2e wereldoorlog gevochten tegen de Sovjet Unie. Hij had hier nog een ketting-souvenir en een zakhorloge van. De ketting was gemaakt toen de Hongaarse militair in krijgsgevangenschap zat in 1945. Wij spraken af om elkaar later nog eens te zien om de ketting te bekijken.

En zo spraken wij enkele weken later af voor de bank (ABN?) die toen nog in het gebouw van de Winkel van Sinkel zat aan de Oude gracht in Utrecht. Wij gingen naar binnen en achterin naar beneden naar de grote kluisruimte. Er kwam zo'n lade tevoorschijn en daaruit haalde hij deze ketting en een zakhorloge.

Na nog wat te praten heb ik beiden van hem gekocht en altijd bewaard. Helaas heb ik niet meer details over de achtergrond van de maker.

Het koninkrijk Hongarije bestond van 1920 tot 1946. Het werd bestuurd door regent Miklos Horty en in de oorlog sloot hij zich aan bij Duitsland en Italië aan. Er werden o.a. Hongaarse troepen ingezet bij de Slag om Stalingrad waarbij zware verliezen werden geleden.

In 1944 liepen de Hongaren over naar de Geallieerden maar Hitler viel toen Hongarije binnen en maakte er een marionettenstaat van. Na de bevrijding in 1945 verdween het in 1946 achter het IJzeren gordijn.

De ketting is gemaakt van Hongaars en Duitse muntgeld uit de oorlogsjaren. Door de schaarste van grondstoffen werd muntgeld in de loop van de oorlog niet meer gemaakt van messing e.d. maar van goedkoop aluminium zoals je hier ziet. De schakels lijken gemaakt van schakels van een schoonmaakketting voor een geweer. Onderaan twee aluminium "ijzeren kruizen" van muntgeld waarvan er op een 1942 staat.

Onderaan een schildje met voorop het wapen van Koninkrijk Hongarije met de initialen T en een A.

Achterop de Hongaarse tekst : HADI FOGSAGBOL. Dit betekent : VAN MILITAIRE KRIJGSGEVANGENSCHAP.

Als deze ketting kon praten...