Helm-Sgt J.J.Willis (5059310) – 2nd Airborne Battalion – Gesneuveld op 25 sept. 1944 – Slag om Arnhem

Sgt. J.J.Willis Army Number 5059310

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie van een andere verzamelaar

Roeping

Land

Groot Brittannië - Nederland

Jaartal / periode

1944

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Een helm met een bijzonder verhaal.

Deze parahelm heb ik in de 80-er jaren van een goede bekende en verzamelaar N.G. gekocht. Hij was "van de slag om Arnhem", meer was er niet bekend.

Aan de binnenkant van de parachutisten helm staat een naam in het leer gekrast : Willis.J. en een fabrieksmerk BMB - 7 -1942 .

Deze helm is van een vroeg type Airborne helmet. Het is een 'first pattern' met een rubberen rand. Opvallend is dat bij de leren "chinstraps" ooit een rand is afgesneden van het "kinbakje".

Indertijd was er geen google dus de naam even opzoeken lukte toen niet. Inmiddels weten wij meer.

Op het Airborne War Cemetery (begraafplaats) in Oosterbeek ligt Sergeant J.J.Willis (5059310) in graf 2-B-17. Zijn volledige naam is John Junior Willis. Hij was de zoon en enig kind van John en Ethel Willis uit Newcastle in Staffordshire, U.K.

John Willis had zich aangemeld bij het North Staffordshire Regiment en zich als vrijwilliger gemeld om bij de Airborne Forces te gaan. Hij volgde daar de Glider training en kwam in de Support Company van het 2nd Airborne Battalion van het South Staffordshire Regiment. Dit behoorde tot de 1St. Air Landing Brigade van de 1st Airborne Division.

Hij is slechts 23 jaar oud geworden en gesneuveld op 25 September 1944 tijdens gevechten in Oosterbeek (de slag om Arnhem).

Sgt. John Willis was er op uit getrokken met een PIAT, een Brits anti-tank wapen, om een Duitse tank uit te schakelen die door de linie was gebroken op de Van Kneppelhoutweg-Benedendorpsweg (bron: boek Roll of honour*, blz 171). Hiervan is hij niet teruggekeerd.

John.J.Willis heeft in 1e instantie een veldgraf gekregen maar is nu begraven op het Airborne War Cemetery in Oosterbeek in graf 2-B-17.

Op zijn graf staat : HE GAVE THE GREATEST GIFT OF ALL, HIS OWN UNFINISHED LIFE. DUTY NOBLY DONE*Roll of Honour, Battle of Arnhem, 2011-Compiled by J.A.Hey.