Hertenleren briefkaart – 115 jaar oud – Leather Postcard

leren briefkaart usa

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Land

USA

Jaartal / periode

1903-1907

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Nooit geweten, maar... Vanaf 1903 was het ineens een rage in de Verenigde Staten (USA).

Een briefkaart sturen van leer. Ja echt leer, meestal hertenleer. Arme Bambi.

Deze leren briefkaarten hadden grappige teksten en een stripfiguur erop staan. Deze werden er op "gebrand" of met inkt aangebracht. Veel Amerikaanse vrouwen gingen de kaarten versturen en verzamelen om ze daarna als een patchwork aan elkaar te naaien.

Zie hier een postcard voor Miss Susie Whitcore, Fairfax Company. De postzegel van One Cent met de beeltenis van President Franklin (1706-1790) en daarboven United States of America.

Achterop een afbeelding van een nar met : The only way to convince a fool is to agree with him.

Het is aardig om je te realiseren dat de 1e briefkaarten (dus niet een brief in een enveloppe) überhaupt pas rond 1870 ontstonden. Er was zelfs protest tegen de standaard Postal Service briefkaart omdat men er zomaar "obscene of verkeerde" teksten op kon gaan zetten. De postsorteerders en postbodes moesten er op toezien dat dit niet gebeurde.

Nadat de Post de schok te boven was dat consumenten massaal briefkaarten met afbeeldingen erop gingen versturen vanaf hun vakantieadres, diende deze trend met leren kaarten zich aan. De post wilde het tarief van alle kaarten met een boodschap erop verdubbelen en het Congres moest uiteindelijk afdwingen dat het gewoon 1 cent bleef, net als op de standaard briefkaarten van de Post zelf.

Rond 1907 deed de US Postal Service de kaarten in de ban omdat hun sorteermachines er op vast liepen en de postzegels niet goed bleven plakken op het leer.

Dit type kaarten is in Nederland onbekend. In Amerika worden ze verzameld en zijn, op een uitzondering na, niet waardevol maar wel leuk!