Zakmes van de S.S.Marnix van St.Aldegonde

zakmes s.s,marnix van st.aldegonde

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1930-1943

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Een zakmesje met 1 afgebroken lemmet... Wat moet je daar nu mee?

Het blijkt een zakmes voor passagiers die meevoeren op het Nederlandse schip de S.S.Marnix van St.Aldegonde. Het 176 meter lange luxe passagiersschip van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) werd in 1930 te water gelaten.

In het begin van de tweede wereldoorlog werd het schip in Singapore omgebouwd tot troepentransportschip. Het vervoerde o.a. zo'n 1000 Italiaanse gevangenen van Egypte naar Bombay, India.

Vanaf 1942 wordt het ingezet om troepen te transporteren naar Noord Afrika waar de geallieerden vochten tegen het Duitse Afrika korps en Italiaanse troepen. De S.S.Marnix van St.Aldegonde wordt ingezet bij vele operaties en konvooien waarbij het regelmatig aangevallen wordt door Duitse bommenwerpers. Een uitgebreid verslag van de strijd kun je lezen op Wikipedia.

Uiteindelijk wordt het schip op 27 Oktober 1943 nabij Gibraltar getroffen door een Duitse vliegtuigbom nabij de machinekamer en maakt het water. Andere schepen kunnen meer dan 1300 opvarenden redden. Men probeert nog om de Marnix aan de grond te laten lopen, maar na een aanvaring met een ander getroffen en verlaten schip zinkt de S.S.Marnix van St.Aldegonde in de diepte.

Tja, een kapot mesje van een schip met zoveel historie moet dan toch maar bewaard blijven.