Kistje met reislabel van stoomschip van Rensselaer – 1938 – KNSM – Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij

reislabel knsm 1938

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1938

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Op de vlooienmarkt in Bakkeveen kwam ik dit kistje tegen. Het oranje label trok mijn aandacht en voor 10 euro was het verkocht.

Koninklijke Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij N.V.

Onderaan het restant van HUT.

Helaas is de met inkt geschreven tekst maar deels te lezen. Naam: Cyriel Ch. H(?)under

Ontschepingshaven: Amsterdam

Schip: Ronselaer (moet zijn van Ronsselaer)

Datum: 3 Mei 1938

Hut No. 4 (?)

Het interessante vond ik daarna uit. Het stoomschip SS van Ronsselaer van de K.N.S.M. is op 13 mei 1940 gezonken na op een mijn te zijn gelopen bij de ingang van de haven van IJmuiden. Nederland was immers sinds 10 Mei in oorlog met de Duitsers. Hieronder de historie van dit stoomschip:

De S.S. (SteamShip) van Ronsselaer is gebouwd in 1920 en voer voor de (Koninklijke West-Indische Maildienst) KWIM-Amsterdam. Vanaf 1927 ging het varen voor de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij N.V. (K.N.S.M.) en in 1939 is het gemoderniseerd bij de Amsterdamse Droogdok Maatschappij (A.D.M.).

Op 13 mei 1940 trachtte het stoomschip, in de vroege ochtend, aan de Duitsers te ontkomen en vertrok vanuit Amsterdam naar West Indië (Suriname). Maar bij de Zuiderpier van IJmuiden liep het op een magnetische mijn. Het schip werd zwaar beschadigd en liep met haar voorsteven op de Noorderpier. Het kwam daarna vrij en werd aan de grond gezet aan de noordkant van de Zuiderpier. De kapitein F.J.Haasters (1885-1940) kreeg tegelijkertijd een hartverlamming en stierf op de brug van zijn schip. Hierbij kwamen 5 bemanningsleden en 1 passagier, de Brit Frederic James W. Popham, om het leven.

Het schip dat deels boven water uit stak werd dezelfde dag verder beschadigd door enkele Duitse luchtaanvallen en was een total loss.

Een van de slachtoffers was het bemanningslid Piet.H. Wijnberg (1883-1940). Een ander slachtoffer was de bediende J.H.G. Koets (1902-1940). (zie de website van de oorlogsgravenstichting).

Tot zo ver het relaas over de S.S. van Rensselaer.

Gebouwd door N.V. Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam 342 feet lang 4299.00 Gross tonnage 2 deken Capaciteit voor 64, 1e klas, 25, 2e klas en 24, 3e klas passagiers Launch : 28 Mei 1919 Geleverd : 8 januari 1920