Legion Condor -Een gewaarschuwd mens….Bombardement op Guernica – Deutsche Flieger uber Spanien – Wereldtentoonstelling Parijs

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Duitsland

Jaartal / periode

1936-1939

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Vanaf 1936 t/m 1939 was er burgeroorlog in Spanje.

Een oorlog die startte met een opstand van een groep rechtse generaals tegen de regering. Over deze verschrikkelijke burgeroorlog is online veel te vinden. Ook vandaag de dag houdt het de gemoederen in Spanje nog bezig zoals onlangs bleek toen een massagraf werd gevonden.

Dit originele Duitse propagandaboek Deutsche Flieger uber Spanien (Herman Kohl) is een boek over Legion Condor. Het legioen bestond uit vrijwilligers van de Duitse Luftwaffe die door Hitler naar Spanje werden gestuurd om de rechtse troepen te ondersteunen.

Onder het boek een folder voor een propagandaboek genaamd ; Wir Kampften fur Spanien door Alfred Lent. Hij had, als onderdeel van Legioen Condor, gevochten bij een Flak batterij (luchtafweer) in Spanje en hierover een boek geschreven.

Het opvallende is dat je op de kaft Duitse Heinkel He-111 bommenwerpers ziet, die beschilderd zijn met Spaanse Nationalistische kenmerken en vliegen boven Guernica.

Officieel was Duitsland neutraal t.a.v. de Spaanse burgeroorlog...

Op 26 April 1937 werd het Spaanse stadje GUERNICA gebombardeerd door dit Legion Condor en de Italiaanse luchtmacht. Dit was een van de eerste grote bombardementen op burgerdoelen in de geschiedenis en een oorlogsmisdaad. Over het aantal slachtoffers is veel discussie. Het varieert van enkele honderden tot bijna tweeduizend.

Hoewel Duitsland dus officieel niet betrokken was bleek uit drie gevonden bom(-restanten) het tegendeel. Duitse militaire uitrusting werd altijd gemerkt met een adelaar van het Waffenamt. Op de bommen werd deze gestanste adelaar gevonden. Al na twee dagen was dit wereldnieuws en was er wereldwijde verontwaardiging over het bombardement en de Duitse betrokkenheid. Voor meer informatie..... ff googlen.

Pablo Picasso had in 1937 van de Spaanse regering een opdracht voor een schilderij gekregen. Het schilderij moest een plaats krijgen op de wereldtentoonstelling in Parijs van 1937. Picasso had weinig inspiratie, maar hoorde van het bombardement op Guernica en maakte in twee maanden een enorm schilderij van de slachting op een doek van 349x776cm getiteld Guernica. Dit werd geplaatst op de wereldtentoonstelling en is ook nu nog een van de wereldberoemde werken van Picasso en symbool voor het bombardement.