Onthaal van kapitein James Cook op het eiland Hapaee – Maar wie waren hier eerder geweest….

Onthaal van kapitein Cook op het eiland Hapaee

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Land

Koninkrijk Tonga (Polynesië) - Eiland Hapaee

Jaartal / periode

1777

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Deze koperets uit de 18e eeuw toont het ; ONTHAAL VAN KAPITEIN COOK OP HET EILAND HAPAEE.

Het eiland Hapaee is een van de 169 eilanden van het koninkrijk Tonga. Tonga ligt voorbij Australië en Nieuw Zeeland in de Pacific Ocean.

James Cook (1728-1779) was een beroemd zeevarende en cartograaf die drie grote en beroemde ontdekkingsreizen maakte naar de Grote Oceaan (zie foto voor portret ). Zijn derde reis op het schip de RESOLUTION begon in 1776. Onderweg deed hij vele plaatsen aan maar op 17 Juli 1777 arriveerde zijn schip op het eiland Hapaee (Lifuka) waar hij verbleef t/m 29 Juli 1777.

Deze afbeelding : Kapitein James Cook keek samen met de stamhoofden naar twee wedstrijden. Een bokswedstrijd en een wedstrijd met knuppels. De laatste wedstrijd was afgelopen als een van de twee het opgaf of dat de wapens gebroken waren. Helemaal rechts zie je wat van zijn bemanningsleden van de RESOLUTION staan. Deze zijn herkenbaar aan de andere kleding zoals een jasje en een broek.

Een aardigheidje om te weten is dat dit niet de eerste keer was dat de inwoners van Tonga kennis hadden gemaakt met Europeanen. Al in 1616 was kapitein WILLEM SCHOUTEN met zijn schip de EENDRACHT kort op de eilandengroep geweest op zoek naar handel... (Die Nederlanders weer....) Ook daarna kwamen andere Nederlanders in dit gebied zoals Jacob Le Maire en in 1643 Abel Tasman.

Helaas kwam Captain James Cook tijdens deze derde reis zelf om het leven op Maui (eiland van Hawaii. Hawaii dat daarvoor de Sandwicheilanden heette). De bewoners zagen Cook aan voor Lono, de god van de voorspoed. Toen Cook daarna weer vertrok, maar wegens slecht weer terugkeerde waren de relaties bekoeld. Na een aantal incidenten wilde Cook met enkele bemanningsleden aan land gaan om een gijzelaar te nemen om een gestolen boot terug te krijgen. De situatie escaleerde toen een van de Britten een Hawaïaan neerschoot. Hierop kwam het tot een gevecht waarbij James Cook en vier van zijn mannen omkwamen.

De afbeelding zelf is 35x21cm. De drukrand is drie centimeter groter (38x24cm). De originele etsplaat is gemaakt door John Webber (1752-1793) die als kunstenaar was toegevoegd aan de bemanning van James Cook met als opdracht " to give a more perfect idea thereof than can be formed by written description".

Prachtig !