Oorlogsspeelgoed uit de 2e wereldoorlog – Hergebruik van militair materiaal uit WO2

zwemvest b-3

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Land

USA- Groot Brittannië - Nederland - Duitsland

Jaartal / periode

1940-1945

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

In de oorlog wordt allerlei militaire uitrusting al meegenomen als souvenir. Na afloop van de tweede wereldoorlog was er tekort aan allerlei huisraad en vermaakte men oorlogsspullen tot handige huishoudhulpjes of speelgoed.

Hier enkele voorbeelden van hergebruik "in burgerdienst" na de oorlog.

1. Opblaasbaar reddingsvest - Type B-4 - Mae West - 1943. (Operatie Market Garden, Sept. 1944).

In 1944 landen er duizenden para's van de 82ste Airborne Divisie nabij Groesbeek. Ze landen per parachute of per zweefvliegtuig (glider). Dit zwemvest is in September 1944 door een burger bij Groesbeek uit een Amerikaanse WACO glider gehaald. (zie foto van een WACO glider na de laatste foto van het vest). Daarna is het vest "in burgerdienst" in Groesbeek gebruikt om mee te spelen en kinderen mee te leren zwemmen . Toen de originele riem kapot ging heeft men het zelf gerepareerd met een leren riempje.

2. Amerikaanse vliegerscap - USAAF Winter Flying Helmet Type B-6. Ook handig voor als het koud is op de motor of brommer.

Deze Amerikaanse vliegerscap is gekocht op een vlooienmarkt in België. Na de oorlog zijn de oortelefoons verwijderd, is er nieuw bont "in de oren" gezet en is de buitenkant met een lapje leer gedicht. Nieuw riempje erop en klaar is de muts tegen de kou.

3. Refersspeld ; drie vlaggen op speld.

Drie vlaggen geschilderd op een stukje plexiglas van een gecrasht vliegtuig. Huisnijverheid. Dit werd na de oorlog gedragen als teken van bevrijding en feest. Aardig om te zien dat de Amerikaanse vlag op zijn kop zit.

4. Hanger voor aan ketting met muntgeld.

Twee hangers van plexiglas uit gecrashte vliegtuigen. Uit loyaliteit en teken van verzet droeg men graag de beeltenis van Koningin Wilhelmina. En die was ruim voor handen op het muntgeld.

5. Koffie kopje van de Duitse Luftwaffe 1941.

Een stevig wit kopje blijkt van de Duitse Luftwaffe te zijn geweest en ooit gemaakt in 1941 in Bavaria (DE). Het is na de oorlog jaren in gebruik geweest voor een kopje koffie bij een huishouden in Maarssen.

6. Enveloppe van de Hohere SS und Polizeifuhrer in Amsterdam.

Drie grote bruine enveloppen van : Der Hohere SS und Polizeifuhrer beim Reichskommissar fur den besetzten Gebiete. Ein- und Ausreisestelle Amsterdam. Deze enveloppen waren in 2022 nog in gebruik door een verzamelaar. Ze bevatten oude foto's en ander papierwerk. Een handelaar kocht een partij en zag nadien pas dat de foto's wel in heel aparte oude enveloppen zaten.