Plath Koersbepaler van ms Baloeran – ms Strassburg opgevist door Urker Visser – Kriegsmarine

Onderdeel wrak ms Baloeran

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland

Jaartal / periode

1943

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Opgevist :

Een Urker visser haalt zijn visnetten op en vind een verbogen instrument tussen zijn vangst. Zijn vissersschip ligt voor de kust van IJmuiden en op ongeveer 100 meter van het scheepswrak van de M.S. Balouran.

De vondst gaat mee naar huis, wordt schoongemaakt en wordt regelmatig bekeken. Uiteindelijk is hij in 2012 aangekocht van de vrouw van de Urker visser.

Het 167 meter lange schip is in 1929 en 1930 gebouwd en opgeleverd aan Koninklijke Rotterdamse Lloyd. De M.S. Balouran was een soort varend hotel. Het voer op een lijndienst tussen Rotterdam en Batavia (het huidige Jakarta) waarbij de opvarenden veel luxe hadden. De naam M.S. Baloeran heeft het schip van de vulkaan de Baloeran op het eiland Java.

Zie ook de foto's van de folder van de Rotterdam Lloyd - M.S. Baloeran-Dempo-Sibajak-Indrapoera. Deze vooroorlogse folder toont met trots de Royal Mial Line schepen van de N.V. Rotterdamse Lloyd.

Oorlog in Mei 1940 :

Tijdens het uitbreken van de tweede wereldoorlog lag het opgelegd in Rotterdam. De Duitsers vielen Rotterdam binnen en gebruikten het schip daarna als tijdelijke elektrische centrale. Op 11 Mei 1941 namen ze het in beslag en verbouwden het tot hospitaalschip. De M.S. Balouran kreeg een nieuwe naam en voer daarna als M.S. Strassburg voor de Duitsers als hospitaalschip. (20/07/1941 tot 30/05/1943).

M.S. Strassburg : zie de foto met de camouflagestrepen op de romp.

Op 31 augustus 1943 verliet het schip, na reparatie, haar oorspronkelijke haven op weg naar Hamburg. Officieel was de M.S. Strassburg nu geen hospitaalschip meer, want er was ook Flak (luchtafweerkanonnen) aan boord.

's Nachts om 00.30 uur voer het bij Egmond aan Zee en liep het schip op een mijn (waarschijnlijk een magnetische mijn met telwerk) die onder de motorruimte ontplofte. De motoren vielen uit en het schip maakte water. Het maakte al snel 40 graden slagzij.

Onder de bemanning was in 1e instantie paniek uitgebroken want men dacht dat het een torpedoaanval was. Men vluchtte meteen richting de reddingsboten en deed geen poging het lek te dichten.

Vanaf escortevaartuigen werden meteen stut- en schoorploegen op de M.S. Strassburg gezet en ze deden een poging om de lek te dichten. Iedereen was blij toen de slagzij afnam en het schip zich weer rechtte. Maar er liep nog steeds water het schip in. Men probeerde het schip op sleeptouw te nemen, maar de kabels braken. Er werden sleepboten uit Amsterdam opgeroepen om te komen helpen. Zo'n 8 uur werd er geworsteld maar het schip kwam steeds dieper te liggen. Vlak voor de haven van IJmuiden moesten de redders hun poging staken en het schip kwam op een zandbank terecht op 1,3 Mijl van het IJmuider Noorderhooft. Het zakte tot aan het hoofddek in het water weg.

Engelse aanval :

De volgende dag werd het schip overdag aangevallen door drie Bristol Beaufighters van de Engelse Coastel Command. Twee bommen/raketten troffen doel en het Duitse FLAK werd uitgeschakeld. Men probeerde daarna zo veel als mogelijk nog medische voorraden en inventaris te redden en deed opnieuw pogingen het schip te lichten. Uiteindelijk staakte men de pogingen op 6 September 1943. De Kriegsmarine legden kleine schepen met luchtafweer om de Strassburg heen want men wilde het waarschijnlijk op een later moment nogmaals proberen.

Op 19 September 1943 vuurden Engelse motortorpedoboten nog twee torpedo's af op de Strassburg die onder de waterlijn doel troffen. Het leek het genadeschot voor het schip. Niettemin ondernam de Engelse Coastal Command een maand later nog een aanval. Wat er nog boven water uitstak werd in brand geschoten en ook omliggende schepen werden zwaar getroffen. Hierbij vielen 7 doden waaronder 2 Engelsen.

Hierna werd de Strassburg of Ex-Baloeran opgegeven.

Vandaag de dag wordt er regelmatig door duikclubs gedoken op het wrak van het schip dat in delen op de bodem ligt.

PLATH Optischem Pfeilaufsatz (Marine) :

Het opgeviste en verbogen instrument is een optisch opzetstuk voor op een kompas en gefabriceerd door Plath.

Boek : er zijn meerdere boeken over de M.S.Baloeran zoals : M.S. Balouran ( EAN 9789057304743 ), een beknopte scheepsbiografie door Dr. Nico Guns ( Walburg pers ) of Dempo en Baloeran, de mooiste schepen van het Oosten door Dr. Nico Guns.