Rellen in Noord Ierland – Goedevrijdagakkoord 10 April 1998 – Akkoord van Belfast

Muurschildering Derry Noord Ierland

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Ierland - Noord Ierland

Jaartal / periode

1975-1998

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Twee posters, button en sticker uit de strijd tegen de Britse overheersing in Noord Ierland en voor de eenwording van de Republiek Ierland en Noord Ierland. Daarnaast een boekje van de Sinn Féin.

Tot aan 1998 waren er regelmatig gewelddadige rellen ( The Troubles ) in Noord Ierland tussen de Katholieken, de Unionisten en Britse troepen. De jongeren op de poster hebben een Molotov cocktail (eenvoudige brandbom) in hun handen. De afbeelding van de jongeman met het gasmasker en die van de muurschildering in Derry, de 2e stad in Noord Ierland zijn duidelijk op elkaar geïnspireerd.

Het boekje van de Sinn Féin is ooit gevonden bij huisraad uit Amsterdam. Het boekje genaamd The Informers is uit 1983 en een aanklacht en waarschuwing aan informanten die voor geld en een nieuwe identiteit de boel verraden.

Ook de popband U2 heeft een politieke single gemaakt over de problemen in Noord Ierland genaamd Sunday Bloody Sunday ( LP : WAR). De Bloody Sunday was op zondag 30 Januari 1972 toen Engelse soldaten na een vreedzame demonstratie het vuur openden op de aanwezige burgers. Hieraan overleden 14 jongens en mannen en raakten nog zo'n 12 anderen gewond.

Noord Ierland is een zelfstandig land binnen het Verenigd Koninkrijk (UK) en grenst aan de Republiek Ierland. Gedurende de 20ste eeuw was er veel geweld tussen voor- en tegenstanders van Noord Ierland als onderdeel van de UK. De roerige historie tussen “Ierland en Groot Brittannië” gaat al eeuwen terug. Zoek online voor meer informatie over de geschiedenis.

Sinds het ondertekenen van het GOEDEVRIJDAGAKKOORD (akkoord van Belfast) in 1998 is er een relatieve rust in Noord Ierland en hebben alle partijen afspraken gemaakt waaronder de afspraak om via democratische en vreedzame middelen hun doelen na te streven.

Online is veel te vinden over de historie van Ierland, Noord Ierland en de relatie met het Verenigd Koninkrijk.

Op de button zie je een anti-Riot helm van de politie/leger met een gasmasker en twee Britse vlagen. Ook op de sticker zie je Engeland/Schotland die veranderd is in een politie agent met een knuppel die Ierland wil neerslaan.