Russische obligatie OREL-GRASI Spoorweg risicovol ? – Nee, die zijn door de staat gegarandeerd… 1889

antieke russische obligatie

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Rusland - CCCP - USSR

Jaartal / periode

1889

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Een lening voor een spoorweg bedrijf in Rusland. Een immens land dat ten gevolge van de industriële revolutie een grote sprong gaat maken. Interessant !

En het rendement ? 4% obligatie over de inleg van 1000 Duitse marken, Staatsgegarandeerd voor 5% in verband met evt. bijkomende kosten. Dat kan niet mis gaan in het Keizerlijke Rusland van 1889. Heldere taal in het Russisch, Frans en Duits. Stempels erop ! Kopen dus, die obligatie van de OREL-GRIASI spoorweg. Maar zo waren er meerdere kansrijke spoorwegbedrijven in Rusland.

Nederlandse investeerders hebben zo'n 1,7 miljard gulden gestoken in deze Russische obligaties.

Totdat het 1917 werd en er een revolutie (of staatgreep) kwam... De rente en aflossing kwam niet meer... en de Russische raad van Volkscommissarissen verklaarde alle leningen met garantie van de vorige regering per direct ongeldig.

Ondanks allerlei pogingen vanuit Nederland is er nooit 1 cent vergoed door de nieuwe Russische regering. Mede hierdoor erkende Nederland de Sovjet Unie als nieuwe staat niet... Nou ja, tot 1942 dan. Want toen waren de Duitsers al zo'n twee jaar onze vijand en de Russen daarmee onze vrienden.

Doordat de Fransen en Britten nog wel wat Russisch eigendom ( goud (FR)en banktegoeden (UK) ) van de oude regering binnen hun grenzen hadden wisten deze nog wel wat terug te krijgen. In 1986 (UK) en in 1997 (FR). Ook speelde mee dat de Fransen dreigden nieuwe leningen van de huidige Russische regering te blokkeren...

In 1998 hebben wij het ook nog eens geprobeerd...