Tug of war – Camp Gundamuk – Afghanistan – 1880

'}}

Prijs

niet te koop- not for sale - privécollectie- private collection

Roeping

Land

Afghanistan - Groot Brittannië

Jaartal / periode

1880

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Military amusement in Afghanistan : "The Tug of War" in the camp at Gundamuk. (Tug of War is Touwtrekken).

Een houtdruk uit 1880 met het vrije tijdverdrijf van Britse militairen in een Brits kamp in Gundamak in de provincie Nangarhar, Afghanistan. Het werd gepubliceerd in The Illustrated London News van 24 Januari 1880.

Een Indische Olifant neemt het op tegen een 'legertje" militairen. Het Britse leger gebruikten de Indische olifanten uit hun kolonie Brits Indië ook in het leger als lastdieren.

Gundamak is in het westen "bekend" vanwege twee historische gebeurtenissen :

1. Battle of Gundamak (1842) / Slag om Gundamak (1842) - 44th Foot Regiment :

Na de Britse inval in Afghanistan in 1838 en de daarop volgende installatie van een marionetten regering blijft Afghanistan onrustig. In 1842 moeten de Britten alsnog de aftocht blazen. Bij hun terugtocht vanuit Kabul op weg naar Peshawar vluchten zo'n 4500 Britse troepen en 12.000 burgers door het ijskoude en ruige Afghaanse land vol met valleien en bergen. De enorme kolonne lag contant onder vuur van de Afghanen en werd telkens aangevallen. Na enkele dagen liep de colonne, op zo'n 50km vanaf Kabul nabij Gandamak, aan de voorkant vast op Afghaanse strijders en was men aan de zijkanten ingesloten door steile bergen. Men kon niet verder en ook niet meer terug. Ze zaten als ratten in de val.

Een onbekend deel was tijdens de tocht al als gijzelaar in handen van de Afghanen beland tijdens onderhandelingen tussen de Afghanen en de Britten. Daarnaast wist een kleine groep militairen uit te breken uit deze omsingeling. Helaas werd het grootste deel van de 16.500 mensen slachtoffer van de kou of de Afghaanse strijders.

Een groep van 65 militairen vormden een "last stand" op de Ghilji heuvel nabij Gandamak. Maar ook zij werden na zware gevechten overlopen door de Afghanen. Bij deze Battle of Gandamak sneuvelden deze laatste overlevenden van het 44ste Foot Regiment ( East Essex Regiment) bijna tot de laatste man. Zo'n twintig officieren en vijfenveertig soldaten kwamen om. Maar negen Britse militairen overleefden deze slag waaronder ook Captain Thomas Souter die de Regimentsvlag om zijn middel had gebonden waardoor de Afghaanse aanvallers dachten dat hij een hoge officier moest zijn.

Van de 16.500 mensen bereikte uiteindelijk alleen de medische officier Dr. Brydon het einddoel. De enige van 16.500 mensen.

Captain Thomas Souter werd samen met de andere overlevenden krijgsgevangen gemaakt en keerde later dat jaar (1842) nog terug naar Engeland waar hij in 1848 stierf.

2. Treaty of Gundamak / Verdrag van Gundamak (1879) :

In 1878 vallen de Britten Afghanistan binnen. Ze willen de invloed van de Russen in Afghanistan inperken en beginnen de Tweede Brits-Afghaanse oorlog. Ze willen Afghanistan gebruiken als bufferstaat tussen Brits Indië en Rusland.

Op 26 Mei 1879 werd het verdrag van Gandamak getekend tussen zijne hoogheid en Emir van Afghanistan Muhammad Yakub Khan en de Britse Sir Piere Louis Napoleon Cavagnari van het British government's India Office. In het verdrag werd geregeld dat Afghanistan een Brits protectoraat zou worden. Uiteindelijk zou dit niets oplossen. Enige tijd later vermoordde een Afghaanse menigte Piere Louis Napoleon Cavagnari en moest het Britse leger ingrijpen.

Deze prent is uit Januari 1880, dus ten tijde van de Tweede Brits Afghaanse oorlog (1878-1880) en geeft het thuisfront de indruk dat er ook leuke en minder gevaarlijke activiteiten zijn bij het leger in het gevaarlijke Afghanistan.
Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.