Un soldato mitragliere – kaart over oorlog in Abessinie (Ethiopië ) – 1935 – Africa Orientale Italiana

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Italië en Abessinie

Jaartal / periode

1935-1941

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Ansichtkaart uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Ook Italië had, onder leiding van Mussolini, expansiedrift in Afrika. Reeds voor de tweede wereldoorlog wilde het zijn koloniale rijk uitbreiden.

Op 3 Oktober 1935 viel het Italiaanse leger Ethiopië binnen en na zeven maanden oorlog, riepen de Italianen de overwinning uit. De Italiaanse legerleiding zette zelfs mosterdgas in om de strijd te winnen. Op 4 Mei 1936 trokken ze de hoofdstad Addis Ababa binnen. Twee weken later keerde de Italiaanse bevelhebber Pietro Badoglio terug naar Rome om zijn beloning te ontvangen. Naar verluid was dat o.a. de helft van alle eigendommen van de Bank van Ethiopië.

De bezetting kostte de Italianen zo'n 9.500 doden en 140.000 zieken en gewonden.

Het land was tot 1941 deel van Italiaans Oost Afrika ( Africa Orientale Italiana ). In de 2e wereldoorlog werd het land bevrijd door de geallieerden.

Een kaart uit de serie : gli avvenimenti illustrati (de gebeurtenissen geïllustreerd)

un soldato mitragliere, assalito a tradimento da un abissino che gli aveva ucciso il servente, resistette da solo, benche mutilato della mano destra, sino a che un ufficiale, raccolto raccolto un moschetto, non lo liberava dall'assolitorea

Vertaling : een mitrailleurschutter, verraderlijk aangevallen door een Abessijn die zijn collega soldaat al had gedood, verzette zich, hoewel gewond aan zijn rechterhand, totdat een officier hem, met een slag met een geweer, bevrijdde.

sul fronte del 1, corpo di armata reparti eritrei hanno occupato corbela a sud-est di amba alagi, festosamente accolti dallepopolazioni azebo-galla che continuano ad infierire contrpo gli oppressori amhara vaganti in fuga nella regione.

Aan het front van het 1e legerkorps bezette het Eritrese korps Corbela, ten zuidoosten van Amba Alagi. Ze werden opgewekt verwelkomd door de Azebo-galla-bevolking die zich blijft verzetten tegen de Amhara-onderdrukkers die in de regio rondzwerven.

il 3 corpo d'armata , assalto il proprio compilo nel tembien, ha iniziato il movimento verso sud per raggiungere fenaroa e samre. Nello scire prosegue incessante lázione di rastrellamento dei gruppi di armati nemici che si vedono ormai preclusa ogni via di scampo oltre il tacazze i cui guadi sono gia occupati dalle nostre truppe

Het 3e legerkorps, dat hun eigen leger in de Tembien aanviel, begon de beweging naar het zuiden om Fenaroa en Samre te bereiken. In de strijd gaat de onophoudelijke razzia door tegen vijandelijke gewapende groepen die nu geen enkele uitweg meer hebben dan de Tacazze waarvan de doorwaadbare plaatsen al bezet zijn door onze troepen.

Onder de foto's van de kaart drie foto's van een boek uit 1935 genaamd Abessinien - das pulverfass Afrikas. ( Abessinie, het kruitvat van Afrika ). Een beschrijving van de oorzaak van het conflict tussen Italië en Abbesinie. Voorop de keizer Haile Selassie (1892-1975) van Ethiopië op een paard en een Italiaanse militair in de typische fascistische stijl op de achtergrond.

Daaronder drie fotos van een Brits propagandaboekje uit 1944 genaamd THE FIRST TO BE FREED. Een uitgave van de British Military Administration in Eritrea and Somalia. Het beschrijft de bevrijding van Italiaanse kolonie door de Britten in 1941. Op de voorzijde een Britse soldaat die drinken geeft aan een lokale bewoner. Daarna een kaartje en een foto uit het boekje waar duidelijk wordt dat de Britten ook wilde voorkomen dat de onrustige lokale stammen de buitgemaakte Italiaanse wapens zouden bemachtigen.

Een interessant boek over Italië haar koloniale verleden: Mussolini and his generals, The Armed Forces and Fascist Foreign Policy 1922-1940 van John Gooch. Cambridge University Press. (2007). Isbn 978-0-521-85602-7.
Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.