Wereldtentoonstelling Brussel 1958 – Russisch Paviljoen – U.S.S.R. Section Brussels Universal and International Exhibition 1958 – Vintage brochures – Propaganda

USSR section Brussels universal and international exhibition 1958

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Belgie - Rusland - U.S.S.R. - C.C.C.P.

Jaartal / periode

1958

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Wereldtentoonstelling Brussel 1958 - Russisch Paviljoen. World's Fair EXPO 58.

Acht originele Russische brochures en lucifers van de Russische sectie op de WERELDTENTOONSTELLING EXPO58 in Brussel. ( The U.S.S.R. Section : BRUSSELS UNIVERSAL AND INTERNATIONAL EXHIBITION,1958).

Deze tentoonstelling was de eerste na de tweede wereldoorlog. Het werd gehouden van 17 April t/m 19 Oktober 1958 in Brussel. Er kwamen miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld kijken naar de meer dan 45 landensecties op het enorme terrein. Het bekendste gebouw van de wereldtentoonstelling is waarschijnlijk het Atomium. Het enorme gebouw met de atomen dat vandaag de dag nog steeds een toeristisch trekpleister is.

Deze kleurige folders zijn voor het Russische paviljoen. Ze geven uiteraard een propagandistisch beeld van het leven in de Sovjet Unie. De 1e folder heeft het Russische gebouw op de voorkant staan, met daarvoor bezoekers uit alle landen uit de wereld.

De 2e folder is uitklapbaar tot een poster waarin onderaan staat : SUCH IS SOVJET DEMOCRACY IN ACTION.

In de Russische sectie stond o.a. een Spoetnik. Op de 3e folder kom het thema van de Spoetnik terug op de voorkant. Dat is degene met de blauwe voorkant, ster en "swoosh" van de raket die de spoetnik in een baan om de aarde bracht. Het staat vol tekst en beeld hoe goed het gaat in Rusland. Van mode, tot studeren (1 op 4), kolen, ruimtevaart, etc.

The Soviet Working Class brochure met voorop twee stoere arbeiderskoppen. Binnenin o.a een foto met drie arbeiders die "in het weekend erop uittrokken met hun auto".

Een brochure in het Spaans genaamd "De Cara al Cosmos (geconfronteerd met de ruimte)" over de Spoetnik. Gevolgd door Physical culture and sports in the USSR.

International matches of Soviet athletes. Een brochure vol met Soviet sportsuccessen en respectvolle omgang met sporters uit bevriende landen.

Een dikker boek in rood/goud en op A-4 formaat genaamd UdSSR, vol met foto's van het paradijselijke Rusland.

Daarna 5 ansichtkaarten uit 1958 van het Russisch paviljoen en het plein ervoor. Daaronder een kaart van de kinderspeeltuin. De ontdekking van de ruimte was hot zoals te zien is aan het ruimteschip in de kinderspeeltuin elders op de wereldtentoonstelling. Daaronder een pak lucifers met daarin een kleine en een grote doos lucifers.

Daarna een kleine tentoonstellingscatalogus ; Exposition des oeuvres de Beaux-Arts de l'URSS. (1958 URRS).

Waarschijnlijk waren de secties van andere westerse landen ook zo propagandistisch. België spande de kroon met hun tentoonstelling van o.a. Belgisch Kongo waar een "HUMAN ZOO" (etnologische expositie) was waar men "primitieve volken" kon bekijken.....

Vanuit Amerika (Verenigde Staten) werden er ook echte cowboys en Indianen gestuurd voor een live rodeoshow net buiten het Expo terrein. Na afloop van de tentoonstelling ging een van de organisatoren er met het geld vandaar. De cowboys kregen via de Amerikaanse ambassade wel geregeld dat ze naar huis konden. De Indianen niet, want zei behoorden niet tot de "eigen bevolking"...

Met hulp van enkele ondernemende Belgen zetten zij hun deel van de tentoonstelling door en verdienden zo geld om elke keer 1 indiaan naar huis te sturen. Ook vandaag de dag bestaat dit nog en heet Texas City in de plaats Tremelo en wordt gerund door Belgen.

Er is ook een prachtig boek over wereldtentoonstellingen uitgekomen in 1998 : Wereldtentoonstellingen door Erik Mattie. ISBN : 906611861X.