Willy Ceysens – Bison – Aluminium beeldje – Belgische kunstenaar – Brutalisme

schuin vooraanzicht bison beeldje van willy ceysens

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

België

Jaartal / periode

1960-1970

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
  • video
Foto's
video
0:00
0:00

Omschrijving

Willy Ceysens - België.

Een prachtig gestileerd aluminium beeldje van een bizon (bison) uit de zestiger jaren.

Hij is gemaakt door de Belgische kunstenaar, beeldhouwer, juwelier en goudsmid Willy Ceysens (CW).

Dit beeld van een Amerikaanse Bizon (Bison) is 15cm hoog, 15cm lang en 7cm breed en achterop gemerkt met zijn monogram CW. De onderste twee foto's heb ik online gevonden met daarop een van de mooiste objecten die ik van zijn hand gezien heb; een aluminium schaaktafel met prachtige aluminium schaakstukken.

Willy is in 1929 geboren in Neerpelt en zoon van een Limburgse kunstschilder en juwelier. Hij is opgeleid als edelsmid.

Ceysens maakte zijn beelden en andere kunstwerken van zand gegoten aluminium. Het oppervlak van zijn werken is ruw en onafgewerkt. Dit is een kenmerk van het Brutalisme.

In 2007 overleed Willy Ceysens in Achelt (BE). Zijn zoon Boud Ceysens (geboren in 1965) is bronsgieter van opleiding en actief als kunstenaar en giet o.a. ook aluminium beelden.

Er zijn ook twee boeken van zijn werk te verkrijgen bij 2e hands boekwinkels: Sculpturen - Willy.E.A. Ceysens (1994) of Geest en Vuur -Willy Ceysens (1991).

De website voor zijn zoon, die ook beeldend kunstenaar is, Boud Ceysens is : http://www.boudceysens.beDe Top 15 vragen over kunstenaar Willy Ceysens / W.Ceysens :

1. Wie is Willy Ceysens ?

Willy Ceysens ( W.Ceysens ) was een Belgische kunstenaar, goudsmid en juwelier die in de jaren 60 en 70 kunst maakte van gegoten aluminium.

2. Wat voor een soort kunst maakte Willy Ceysens ?

Hij maakte beeldende kunst. Hij is vooral bekend om zijn aluminium beelden (veelal dieren of mensfiguren) en kerkelijke kunst. Maar hij maakte ook vazen, asbakken, kandelaars, wandsculpturen, salontafels, koffietafels en zelfs een bijzettafel met schaakbord en schaakstukken. Zijn kunstwerken zijn van gegoten aluminium. Het is na het gieten niet glad afgewerkt. Het is dus ruw en heeft vaak nog gietranden, etc. De stijl van zijn werk is Brutalisme / Brutalist Design.

3. Wat vond Willy Ceysens belangrijk bij het maken van zijn kunst ?

Dit is nog niet bekend. (beste lezer ; mocht u meer weten? Mail ons s.v.p. )

4. Waar studeerde Willy Ceysens ?

Willy is opgeleid als edelsmid.

5. Waar kan ik kunstwerken van Willy Ceysens bekijken ?

Online kun je kijken op Instagram onder "Artist WILLY CEYSENS - Sabine Bongartz " en uiteraard op Google-afbeeldingen. Er zijn ook twee boeken uitgebracht met zijn kunstwerken. ( zie vraag 9 ). In Knokke (België) staat op de rotonde aan de Meerlaan een 1.30 meter hoog beeld van hem.

6. Waar koop ik een kunstwerk van Willy Ceysens ?

Met enige regelmaat komen er beeldjes te koop op Marktplaats en Catawiki. De koffietafel(s) zijn bijvoorbeeld te koop bij de exclusievere vintage webshops zoals vntg.com, panamo.com en Catawiki.nl

7. Wat is een kunstwerk van Willy Ceysens waard ?

Indicatief kun je aanhouden dat de kleine objecten (beeldjes) aangeboden worden vanaf enkele tientjes tot 100 Euro. Eenzelfde bizon als hier getoond wordt is in Feb.2022 verkocht op een Belgische veiling voor 115,-. De wat grotere en apartere objecten tot zo'n 200.

Voor koffietafels wordt tussen de 2000 t/m 5000 euro gevraagd. Als je online internationaal gaat zoeken worden er ook objecten tegen absurde prijzen aangeboden (en niet verkocht). Bijv. een asbak die op marktplaats verkocht wordt voor zo'n 20 a 30 euro staat online voor een vraagprijs van € 450,-.

8. Hoe herken ik een kunstwerk van Willy Ceysens ?

Monogram CW : los van zijn kenmerkende stijl met ruw gegoten aluminium signeerde Willy met zijn monogram CW. Dit werd als losse letters van ong. 1 cm hoog in het kunstwerk geslagen. Veelal achterop of aan de zijkant maar bij plaquettes ook aan de voorkant. Bij een groter object heb ik ook eens gezien dat deze voluit was gesigneerd met de volledige naam Willy Ceysens. Mocht u een gegoten aluminium beeld tegenkomen in deze stijl, maar met het monogram BC dan is het waarschijnlijk van zijn zoon, de kunstenaar Boud Ceysens.

Sticker : zijn kleinere kunstwerken werden vaak ook voorzien van een rechthoekige liggende sticker (15x10mm) in het zwart/zilver met daarop een logo en de tekst ARTS, CEYSENS WILLY. Maar deze stickers zijn natuurlijk vaak verdwenen of deels onleesbaar geworden.

9. Zijn er boeken over de kunstwerken van Willy Ceysens ?

Geest en Vuur - Willy Ceysens (1991). Alleen nog als 2e hands boek te verkrijgen.

Sculpturen - Willy.E.A. Ceysens (1994). Alleen nog als 2e hands boek te verkrijgen.

10. Heeft Willy Ceysens ook belangrijke kunstprijzen gewonnen ?

Nog onbekend.

11. Leeft de kunstenaar Willy Ceysens nog ?

Nee, helaas niet. Willy Ceysens is overleden op 10 november 2007 in Achel ( België ). Hij was geboren in 3 september 1929 in Neerpelt ( België ).

12. Waar woonde Willy Ceysens ?

In België in Hechtel.

13. Hoe signeerde Willy Ceysens zijn kunstwerken ?

Met zijn monogram CW. Zie hierboven voor meer informatie.

14. Zijn er andere kunstenaars die werk maken in een soortgelijke stijl als Willy Ceysens ?

Zijn zoon Boud Ceysens maakt ook kunstwerken van gegoten aluminium. Hij heeft een eigen stijl en een gladdere, minder ruwe vormgeving maar enige verwantschap kun je wel zien.

15. Zijn er nog andere leuke of interessante zaken om te weten ?

Ceysens was lid van de Neerpeltse vereniging voor Oud-Scouts en Oud-Gidsen (VOSOG).