Zak Meel – Marshall plan – Hulp voor de French Zone in Duitsland na de tweede wereldoorlog

Marshall plan logo on bag

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Land

USA

Jaartal / periode

1948-1951

Neem contact op

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in een object of heb je een vraag? Stel gerust je vraag aan ons.

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

kosmosia vrouw

100% vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bijna altijd binnen 24 uur een reactie. Meestal dezelfde dag nog.

Je kan ook altijd bellen wanneer het jou uitkomt.

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Marshall plan - Hulp voor Europa

Zak voor VOLKOREN MEEL met het logo van het Marshallplan. Deze zak meel was bestemd voor de FRANSE ZONE in het door de geallieerden bezette Duitsland.

In 1947 nam de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken George.C. Marshall het initiatief tot een omvangrijk materieel hulpplan voor de door de 2e wereld oorlog getroffen landen. Onder voorwaarden kon men gebruik maken van het European Recovery Program (ERP). Hiervoor was er een conferentie in Parijs maar de Sovjet unie en Oost Europese landen namen niet deel op last van Stalin. Ook Spanje (onder dictator Franco) nam niet deel omdat men in de oorlog “neutraal” waren gebleven.

De West-Europese landen stelden zelf hun plan op en dienden dit in bij het Amerikaanse senaat. Uiteindelijk werd er 12,4 miljard aan geld of goederen door de USA geleend en deels geschonken in de periode van 1948-1951.

De onderste twee foto's zijn van een Nederlands boekje uitgegeven in de vijftiger jaren door de persdienst van het ministerie van economische zaken om uit te leggen wat de Marshall hulp was.