Zendeling in Indonesië – Collectebusje voor ondersteuning van zendelingen in Indonesië en Azië. – Missiebusjes

collectebus Paters Passionisten Mook

Prijs

niet te koop-behoort tot privécollectie-zie de home pagina

Roeping

Land

Nederland - Indonesië

Jaartal / periode

1950-2020

  • Foto's
Foto's

Omschrijving

Een collectebusje, missiebusje en missiekaart. Allemaal om geld in te verzamelen voor de christelijke missies naar verre landen om de plaatselijke bevolking te bekeren tot een van de christelijke geloven of stromingen daarbinnen.

Het is indrukwekkend te zien dat menig zendeling veilig Nederland verliet en vertrok naar een ver land om missiewerk te verrichten en daar zijn geloof te verkondigen. Het was zeker niet ongevaarlijk en menig zendeling kwam niet levend terug.

Om dit zendelingen werk te financieren waren er collectebusjes ( missiebusjes ) waarmee men langs de deur ging of ergens een vaste plaats hadden. Bij Kosmosia.nl een overzicht van enkele collectebusjes/missiebusjes met hun historische verhaal erbij. Op deze pagina de missiebusjes voor Indonesië (voormalig Nederlands Indië). Op deze website staan ook missiebusjes voor Afrika op een aparte pagina.

COLLECTEBUSJE - MISSIEBUSJE SILVIA BIDT VOOR HAAR WELDOENERS, PATERS PASSIONISTEN MOOK.

Voor een uitgebreid overzicht over de historie lees op https://www.historiemolenhoek.nl/passionistenklooster-in-molenhoek/ . De stichter van de Congregatie van de Passionisten was de heilige Paulus van het Kruis (de Italiaan Paolo Danei die op 3 januari 1694 werd geboren). Naar eigen zeggen zou hij een verschijning hebben gehad van de Heilige Maagd Maria. Ze zou hem hebben opgedragen een gemeenschap te stichten die permanent rouwt om de dood van haar Kind. Vroeger was de officiële naam van de Passionisten: Congregatie van de Ongeschoeide Clerici van het Allerheiligste Kruis en Lijden van Onze Heer Jezus Christus.

Prachtige vormgeving met een gele achtergrond met palmbomen en een kerkje. Daarvoor een foto van een kindje in een westers jurkje dat haar handen in "bid"-stand heeft. Achterop ook een jongentje met medaillons om zijn nek met daarop heiligen.

Het collectebusje is rondom voorzien is van foto's en teksten. De man in de zwarte habijt is de stichter. Er staat bij : H.Paulus v. 't Kruis, Patr. v.d. Bulg. Missie. De vrouw is de heilige Gemma Umberta Maria Galgani ( er staat: H.Gemma, Patrones v.d. Borneo missie. ). Over haar staat een mooie samenvatting op wikipedia ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemma_Galgani )



COLLECTEBUSJE - MISSIEBUSJE - MISSIE PATERS JEZUIETEN, TOT VORMING VAN INHEEMSE PRIESTERS, SINT CLAVERBOND.

Deze collecte was ter ondersteuning van het noviciaat dat door de Paters Jezuïeten was opgericht op Java. het doel was om jonge Javanen te bekeren en hen daarna als priester in te zetten onder de eigen Javaanse bevolking. De orde van de jezuïeten ( Sociëteit van Jezus ) werd in Parijs gesticht in door de Spaanse edelman Ignatius van Loyola (1493-1556). In Nederland waren de Jezuïeten vanaf 1542 werkzaam. ( zie ook https://www.jezuieten.org/ons-steunen/ontwikkelingssamenwerking/ )



COLLECTEBUSJE - MISSIEBUSJE - DOMINICANESSEN VAN BETHANIE, VENLO, BETHENIE-MISSIE INDONESIE.

De Dominicanessen van Bethanië vestigden zich in 1914 (vanwege de oorlog) vanuit Frankrijk in een klooster in Venlo. Het klooster Bethanië werd in 1915 ingewijd. Bij het klooster was van 1947 tot 1983 een tehuis voor moeilijk opvoedbare meisjes.



COLLECTEBUSJE - MISSIEBUSJE - FRANCISCAANSE MISSIEBOND MINDERBROEDERSKLOOOSTER WEERT.

De Nederlandse franciscanen zijn onderdeel van de wereldwijde broederschap binnen de Rooms-Katholieke Kerk, gesticht door Franciscus van Assisi (1182-1226).

De groei van de broederschap in Nederland beperkt zich niet tot meer kloosters in Nederland maar Nederlandse franciscanen gaan als missionaris naar Brazilië, China, Japan, Brits-Indië, Indonesië en hedendaags Papoea.

Het klooster in Weert gesticht door Jacob I van Horne in 1461. Nadat zijn vrouw was overleden trad ook hij toe tot de orde der Minderbroeders. Het klooster heeft als zodanig dienst gedaan tot 1996. Vandaag de dag is er een modern zorgcentrum gevestigd.



MISSIEKAART - FOTOKAART - FLORESMISSIE - MISSIEHUIS ST.WILLIBRORDUS - UDEN.

Een fotokaart, verstuurd in 1940. met een schip en een pater. Onderaan de tekst; elk stuivertje brengt mij een Kilometer dichter bij de Floresmissie. Wie helpt? Achterop staat: Ten bate van de Flores-reis van P.Hackmann S.V.D. Adres; Missiehuis St.Willibrordus, Uden (N.Br.). Prijs 5 cent.



MISSIEKAART - FOTOKAART - MISSIE VAN MADRAS (ENGELS-INDIE)

Een aparte fotokaart met een kindje in een bloempot. Een vrijgekocht kindje in de missie van Madras (Engels Indië) staat er op de voorkant. Achter een zegel van de Zuid-Limburgse Missie-week, Maastricht, verkondigt het evangelie, van 9-17 Juli 1921.



MISSIEKAART - FOTOKAART - MISSIE DER SALESIANEN IN BRITSCH-INDIE - DON BOSCO.

Een fotokaart met een prachtig beeld van een olifant met daarop twee bebaarde missionarissen in India (Brits-Indie). Onderaan staat 8. Assam - Missionarissen op reis, dus dit is een kaart uit een serie. De kaarten werden verkocht om geld op te halen voor de Don Bosco Missionarissen. Achterop staat : Door uwe milddadigheid is het ons mogelijk gemaakt Missionarissen te zenden tot aan de uiterste grenzen der aarde. Gelukz. Don Bosco.



MISSIEKAART - FOTOKAART P.LIEVENS MET BEKEERLINGEN

Een kaart voor de Indische missie der P.P. Jezuïeten. Achterop staat de tekst : Lievenspenning voor Indische priesters, Minderbroederstraat 11 Leuven.



MISSIEKAART - FOTOKAART 69 OCEANIE ( ILES DU PACIFIQUE ) - UN PERE MARISTE CATECHISE LES JEUNES INDIGENES. HELIO BRAUN, PARIS.

Achterop : Léuvre de la propagation de la Foi. Soutien, Les missions Catholiques du monde entier.

Missiekaart (Frans) Missions de ceylan - missie van Ceylon. Serie IX - L'élephant capture et encadre.

Tekst: Missionaires oblats de marie-immaculee. 10 francs. Paris.

COLLECTEBUSJE - MISSIEBUSJE VAN DE PATERS VAN MISSIONARISSEN VAN SCHEUT.

Plastic collectebusje van Missiebureau Scheut dat was gevestigd op landgoed Sparrendaal in Vught. Hier werden jonge mannen klaar gestoomd om pater te worden en daarna als missionaris de wereld in te trekken. Onderop een etiket met de tekst : Dit etiket kan dienen als verzegeling van het bodemdekseltje, indien U daar prijs op stelt. Wilt u zo goed zijn, eventuele adreswijzigingen door te geven aan : Missiebureau Scheut, Sparrendaal, Vught.