Gestolen uit hotels in Londen en verkocht in Amsterdam in 2022 – Mount Royal Hotel – Grosvenor House
De sleutels meepikken als hobby ?

Door Jan Jaap Woltjes / 1 minuut leestijd

13 februari 2022 was de dag van deze rooftocht

Ze lagen in de vitrinekast bij een handelaar in de Jordaan in Amsterdam. Twee sleutels met twee onhandig grote labels. Dik, van koper gemaakt en al oud.

MOUNT ROYAL HOTEL, MARBLE ARCH, LONDON.W.1. voor kamer 392.

GROSVENOR HOUSE PARK LANE LONDON W.1

Het zijn dus oude hotelkamersleutels die ooit zijn meegenomen uit London. Uit de tijd dat je een hotelkamersleutel kreeg bij de receptie en deze ook weer afgaf als je even naar buiten ging. Vandaar ook het onhandige formaat om je te motiveren deze telkens af te geven en op te halen bij de receptioniste.

Op de achterkant :

PLEASE LEAVE KEY AT THE OFFICE. IF TAKEN AWAY RETURN PER POST UNSEALED.

En toen las ik het mooiste. Een vierkant vlakje met : AFFIX POSTAGE STAMP HERE… Toen moest ik ze beide wel kopen. Geweldig !

Ik vroeg de handelaar naar meer informatie. Hij vertelde dat een kameraad van hem in een rommelwinkeltje een doos vol oude hotelsleutels had gezien. Kwam uit de huisraad van iemand die waarschijnlijk zijn hele leven de hotelsleutels meepikte als souvenir. Deze volle doos was in de rommelwinkel beland. Zijn kameraad had de vijf mooiste eruit gehaald en aan hem gegeven voor de handel. De eerste was snel verkocht en de handelaar belde zijn kameraad om de hele doos te kopen.. Helaas die doos bleek verkocht.

Ik kocht de laatste twee. Een mooi verhaal.

Op de achtergrond een oude reisgids van London uit 1923. Gekocht door H.Goedkoop & Zonen op 16 Augustus 1923. (staat erin geschreven met vulpen) en door mij gekocht bij de Emmaus in 2022.