plaka 1987
Vlooienmarkt op de Plaka – Athene Griekenland – 1987
Een "rooftocht" langs de vlooienmarkt in Athene in 1987. Unieke en zeldzame vondsten... Klik en lees het verhaal...

Door Jan Jaap Woltjes / 3 minuten leestijd

8 augustus 1987 was de dag van deze rooftocht

Gewoon te koop langs de weg…

Aan het eind van de jaren 80 gingen wij in de zomervakantie met de rugzak “eilandhoppen” in Griekenland. Omdat de vlucht naar huis vertrok vanuit Athene brachten wij de laatste dagen ook door in Athene. Wij bezochten de Akropolis en daarna o.a. ook de Plaka. De Plaka is de wijk onderaan de Akropolis waar veel rommelwinkeltjes zaten en elke dag een rommelmarkt was.

 

Tot mijn verbazing waren daar allerlei wapens te koop. Ze waren weliswaar dichtgelast dus onbruikbaar maar toch. Ik moest natuurlijk even op de foto met deze vondsten want hoe moest je in Nederland nu uitleggen dat daar gewoon wapens op de straat te koop stonden.

Op de 1e foto zie je een LEWIS machinegeweer  op de arm. Daarnaast staat een zeldzaam BOYS anti-tank geweer. Beiden waren ooit van het Britse leger. Tegen de blauwe kast en op de stapel parachutes (ja dat zijn het) ligt een Engels Manchester machinepistool.

 

Op de 2e foto zie je een Vickers mitrailleur op een driepoot statief. Deze stond gewoon voor een winkel. Daaronder een foto van een donkere winkel met allemaal geroeste geweren.

Uiteraard moest er van deze “rooftocht” wel iets mee naar huis. Ik vond op een kraam o.a. een leren tas voor de Vickers Gun. Hierop stond VICKERS GUN 1941. Zie de zwart wit foto met een militair die zo een tas bij zich draagt. Het was een zware leren tas voor onderdelen en deze is toegevoegd aan de privécollectie.

 

Daarnaast vond ik ook nog een leren viziertas voor een 25 ponder kanon uit 1944.

 

Dat in Griekenland vooral veel Brits legermateriaal lag komt doordat de Britten na het vertrek van de Duitsers in 1944 de Griekse regering in ballingschap steunden om de macht weer op zich te nemen in Griekenland.

 

Maar de Communistische partizanen die eerst tegen de Italianen en de Duitsers hadden gevochten waren tegen de terugkeer van de oude macht.

 

Dit eindigde uiteindelijk in een burgeroorlog die van 1946-1949 duurde.